Hrvatski | English

Zagreb Wine Gourmet Weekend

Program

Ostala događanja

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA FRANE MILOŠA "PELJEŠKI MIR"

Svečano otvorenje u četvrtak, 18.4. u 19 sati u Gliptoteci Hazu

 

Zabilježeni trenuci na fotografijama „ Pelješki Mir“ otrgnuti su čarobnom okruženju poluotoka Pelješca gdje se mir posebno prepoznaje i javlja, ta danonoćna ljepota koja poput pjene morskog vala putuje svijetom zarobljena je ovdje u kontrastu mora i kamena, snažnih boja i ljudi. Poznato je da sva velika vina nose dio mira iz svog okruženja. Svaka prirodna ljepota preljeva se preko naših života, pitanje je nas samih koliko uzimamo iz tog izvora. Zbog toga su ovakve prigode još više znakovite, one poručuju, potiču, bude naše osjećaje. Simbioza je to vina i okruženja.
Frano Miloš

Prilikom otvaranja izložbe biti će održana i prigodna radonica pod nazivom "Identitet Dalmacije kroz specifične položaje, položaji - Ponikve poluotok Pelješac",  vina: Miloš, Vukas, Ćurlin.


 

 

 

OKRUGLI STOL – ULAZAK HRVATSKE U EU I POSLJEDICE ZA HRVATSKE VINARE I PROIZVOĐAČE PREHRAMBENIH PROIZVODA

Petak, 19.4. u 13 sati, Gliptoteka HAZU, 2. Kat, Dvorana 1

Više informacija uskoro!

 

 

IZBOR NAJBOLJEG VINA PREMA ODABIRU UDRUGE WOW 

Subota, 20.4. u 15 sati, Gliptoteka Hazu, ZABA/ZWGW Lounge  

 

I ovo će godine hrvatska udruga WOW (Žene i vino) u sklopu ZWGW-a dodijeliti nagradu za najbolje vino u izboru njezinih članica. Prošle godine ukupnu pobjedu odnijela je Kozlovićeva Santa Lucia. Ove godine predselekcijsku listu potpisuje sommelierka Alena Bročilović, a pravo glasa ponovno imaju sve WOW članice i simpatizerke. Glasačko će tijelo ove godine biti će još snažnije, a sveukupni pobjednik i ove će godine na put u neku vinsku regiju. Pobjednika će WOW-ice odabrati istim sistemom kao lani: svako najbolje plasirano vino u svojoj kategoriji postat će WOW vino 2012., a jedno, najbolje od svih, izabrat će na malom eventu i dodjeli u okviru ZWGW-a - stručni žiri. 

 

 

 

PROGLAŠENJE NAJBOLJIH RESTORANA HRVATSKE - DOBRI RESTORANI 2013.

Subota, 20.4. u 20 sati u sklopu ZWGW-a, Centar Kaptol, 3. kat 


Dobri Restorani 2013. druga je sezona je zajedničkog projekta Jutarnjeg lista i Vinarta kojem je ambicija stvoriti top-listu najboljih restorana Hrvatske, nacionalno i po regijama. Također, Dobrim Restoranima je želja potaknuti kompetitivnost i izvrsnost na dugoročnoj bazi. Naglasak je na ukupnom zadovoljstvu prosječnog gosta, a glasači koji su kreirali ovogodišnju listu su ponovno restorateri, chefovi, gastroblogeri ili novinari, poslovni ljudi i poznavatelji dobre hrane. Dakle generalno, dvije skupine ravnopravno - ona koja zastupa ponudu i kojoj je istovremeno onemogućeno glasanje za sebe, te druga koja zastupa potražnju, to jest gosti restorana.

 

 

 

 

 

DEGUSTACIJA I PROMOCIJA HRVATSKIH MASLINOVIH ULJA S DONATELLOM VERBANAC

Petak, 19.4. u 18 sati,  Gliptoteka Hazu


 

Ove godine Zagreb wine gourmet ugošćuje Dr.sc. Donatellu Verbanac koja će 19.04. u 18 sati voditi radionicu maslinovih ulja te pobliže predstaviti deset vrhunskih hrvatskih ulja koja obuhvaćaju nekoliko zanimljivih područja. Gospođa Verbanac pobliže će opisati način na koji se maslinovo ulje može kušati prema okusu, mirisu i gorčini te  pobliže odrediti njegovu kvalitetu.Tijekom degustacije i prezentacije govoriti ćemo o tome koja su osnovna obilježja najboljeg maslinovog extra vergine kvalitete; kakav okus očekujemo, što je s mirisom, koja je osobina ulja povezana s njegovom bojom, te koje su nutritivne i farmakološke vrijednosti vrhunskih ulja.

 

Također govoriti će se o pojedinim spojevima koje nalazimo u maslinovu ulju i za koje znamo mehanizam ili bar dijelom poznajemo način djelovanja na biološke i metaboličke sustave našeg organizma. Radionicu završavamo sugestijom koja ulja od izloženih dobro prate određena jela . 

 

Proizvođači maslinovog ulja koja će se predstaviti na ovoj radionici su : Olea BB, Ipša, Zigante, Zvijezda ( Ol Istria / Ol Dalmatia), Agroprodukt ( Salvela ), Pz Postira, OPG Kolega, Cuj , Trapan i Eko Hvar.

 

Za potrebe stranih gostiju i distributera na radionici će biti prisutan i prevoditelj za engleski jezik. 

 

 

 

 

BRYAN JULYAN - UGOSTITELJI, PRVA LINIJA PRODAJE VINA

Petak, 19.4. u 14:30 sati,  Gliptoteka Hazu

 

 

Koliko je bitna uloga ugostiteja u promidžbi kulture vina i samoj prodaji? Odgovor na to pitanje pomoči će nam pronaći Brian Julyan, Chief Executive Court of Master Sommeliers Europe iz Devona u Velikoj Britaniji. Court of Master Sommeliers Europe zajedno s sa svojim uredom u USA sačinjava vodeću insitituciju za povećanje i poboljšanje standarda sommelierskih usluga u hotelskoj i ugostiteljskoj struci. Brian će s nama podjeliti svoja bogata iskustva o važnosti educiranja osoblja uključenih u usluživanje i prodaju vina te o ulozi restauratera, chefova, konobara i hotelijera u promidžbi vina, educiranju gostiju i samoj prodaji vina. Predavanje je otvoreno za posjetitelje.

 

 

 

TAJNE USPJEŠNOG VINSKOG TURIZMA

Subota, 20.4. u 18 sati,  Gliptoteka Hazu, 2. kat, Dvorana 1

 

 

Na ovoj radionici neće biti mjesta za dosadna teoretiziranja. Miquel Hudin, autor vinskih vodiča Vinologue i Amerikanac sa Katalonskom adresom, i bloger Goran Zgrablić Manjada koji upravo radi na Vinologue Istria vodiču dat će konkretne primjere s terena koji posjet vinariji mogu učiniti nezaboravnim iskustvom. Također, razgovarat ćemo o tome kako enoturističku ponudu iz isključivo marketinškog alata pretvoriti u izvor prihoda. Talijanska iskustva regije Collio predstavit će Stefano Bensa iz La Castellade, vinarije poznate po očaravajućim prirodnim bijelim vinima, koja je nedavno uvrštena na listu top100 vinarija u svijetu po izboru Wine&Spirit magazina. Istarske boje branit će Ines Arman iz vinarije Arman. Dakako, ni njihovih vina neće nedostajati!

 

 

 

THOMAS BRAVO MAZA - PROJEKCIJA FILMA "QUATRE SAISONS A LA ROMENEE-CONTI" UZ UVODNI GOVOR REŽISERA

Petak, 19.4. u 18:30, Gliptoteka Hazu, 2. kat,  Dvorana 1