Hrvatski | English

Zagreb Wine Gourmet Weekend

Press

Travanj u znaku vina i visoke gastronomije

 

Zagreb, 22. ožujak 2013. 

 

Travanj u znaku vina i visoke gastronomije

 

Nakon prošlogodišnjeg prvog uspješnog izdanja Zagreb Wine Gourmet Weekenda u Gliptoteci HAZU-a i Centru Kaptol i ovogodišnje izdanje održat će se na istom mjestu 19. i 20 travnja. Otvorenje festivala odvit će se u četvrtak, 18. travnja kada će biti organizirano nekoliko radionica i prigodni večernji zabavni program koji je postao zaštitno obilježje ove međunarodne vinske i gastronomske manifestacije.

 

Zagreb Wine Gourmet Weekend (ZWGW) se svrstao među najznačajnije regionalne izložbe vina i gastronomije te postao nezaobilazno mjesto za prezentaciju i promociju vina i hrane domaćim i stranim kupcima i medijima, ali i mjesto na kojem se svi zainteresirani mogu informirati o najnovijim međunarodnim trendovima i iskustvima u području vinarstva i gastronomije. Očekuje se da će ove godine biti nadmašena lanjska brojka od 150 izlagača zbog čega će se dodatno proširiti izlagački dio festivala.

 

Osim samog izložbenog programa koncept ZWGW-a sadrži i bogat program dodatnih događanja po čemu je lani festival nadmašio dosadašnje slične priredbe održane u Hrvatskoj, kako po kvaliteti i opsegu programa tako i po relevantnosti gostiju i predavača. Ni ove godine neće izostati značajna imena svjetske enologije i gastronomije, a popratni programi filmskih projekcija, degustacija, Masterclass kušanja i zabavnog večernjeg programa bit će još zanimljiviji i bogatiji.

 

Ove godine gosti će se moći detaljno upoznati s jednim od najzanimljivijih specijalnih vina, portugalskom Madeirom. Ovo mistično vino na više degustacija i sljubljivanja predstavit će Chris Blandy, vlasnik vinarije Blandy's i predstavnik sedme generacije najznačajnije obitelji koja se bavi  proizvodnjom Madeire. Blandy će na degustaciju donijeti pojedina vina stara gotovo 150 godina. Svoje proizvode na ZWGW-u predstavit će i jedan od najuglednijih talijanskih vinara – Sandro Boscaini, vlasnik vinarije Masi. Poznat kao Mr Amarone, zaslužan je za svjetsku slavu ovog desertnog vina.

 

Direktor ZWGW-a Dražen Lazić istaknuo je kako ovogodišnjem festivalu prethode brojna događanja koja će Zagreb predstaviti kao gurmansko i vinsko središte: „Kao svojevrstan uvod u ZWGW, u dogovoru s partnerima pripremili smo različite prezentacije, promotivne akcije i tematske degustacije po brojnim lokacijama u Zagrebu. Cilj nam je kroz cijeli travanj Zagrepčanima približiti svijet vina i vrhunske gastronomije, kako bi taj mjesec postao mjesec vina i visoke gastronomije.“

 

Više o chefovima koji će sudjelovati na festivalu rekla je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica za međunarodne odnose ZWGW-a: „među domaćim chefovima koji će sudjelovati u show cooking programu ističu se Ana Grgić, glavna kuharica zagrebačkog hotela Esplanade, Marina Gaši iz novigradskog restorana Marina, Priska Thuring i Tomislav Gretić, glavni chefovi rovinjskih hotela Lone i Monte Mulini. Kao posebni gosti na ZWGW-u predstavit će se i Ana Roš, najcjenjenija slovenska kuharica iz Hiše Franko iz Kobarida i Slivia Baracchi, chefica toskanskog hotela i restorana Il Falconiere, nositelja Michelinove zvjezdice.“

 

I ovogodišnji Zagreb Wine Gourmet Weekenda partnerski prati Zagrebačka banka, najveća banka u Hrvatskoj. U Zagrebačkoj banci ističu kako ovaj festival vrlo uspješno promovira domaće proizvođače vina i maslinova ulja, koje banka kontinuirano pomaže i podržava. Ove godine Zagrebačka banka će, kao aktivan sudionika festivala, poseban naglasak u programu staviti na pripremu vinara i maslinara za ulazak u EU te razmjenu iskustava s europskim kolegama, na čemu banka intenzivno radi.

 

Kao novi član pokroviteljskoj obitelji festivala pridružilo se i ERGO osiguranje d.d., član ERGO grupe, jedne od najvećih europskih grupacija osiguravatelja.