Hrvatski | English

Zagreb Wine Gourmet Weekend

Program

Gourmet program

U našoj Cooking Show Areni, unutar same Gliptoteke, za Vas će ove godine kuhati:

 

SILVIA BARACCHI, chef restorana hotela “Il Falconiere”, Cortona, Toscana (Italija). (1 Michelinova zvjezdica)

“Ja sam prava Etrušćanka” kaže Silvia Regi Baracchi, jedna od rijetkih žena u Italiji koja je, kao chef restorana “Il Falconiere”, okrunjena Michelinovom zvjezdicom. Ponosna je na svoj rodni kraj, Cortonu, u srcu Toscane, baš kao i na svoju obitelj od koje je nasljedila strast prema dobroj kuhinji, senzibilitet prema tradicijama i gostoprimstvu.

Restoran i hotel otvorila je 1989. u sklopu obiteljske vile iz 17. stoljeća, a danas je “Il Falconiere” uvršten u ugledni lanac “Relais et Chateaux”.

“Svojim gostima volim ponuditi solarna jela koja se uvijek baziraju na izboru najboljih sezonskih namirnia. To su jela toskanske tradicije uz dozu inovativnih kreacija koje se izražavaju kroz novu prezentaciju, arome i okuse”. Silvia Baracchi je surađivala s mnogim poznatim chefovima i svoju je kuhinju predstavila po cijelome svijetu. Od 2001. na imanju obitelji Baracchi proizvode se i vrhunska vina, koja uz maslinovo ulje i proizvode iz vlastitog povtnjaka, obogaćuju ponudu tog ekskluzivnog restorana i hotela.     


 

 

ANA ROŠ, chef restorana Hiša Franko, Kobarid, Slovenija

S pogledom na slovenska brda, Ana Roš stvara čuda u svojoj kuhinji obiteljskog hotela Hiša Franko. Okružena ljepotom nedirnute prirode, žuborom potoka i izvora proljetnih voda, Ana crpi nadahnuće za svoje kulinarske kreacije u tom jedinstvenom ambijentu. Njezina kuhinja, koja odiše cvjetnim notama i mirisima trava, ujedno je i ženstvena i vrlo precizna. Vrhunski profesionalac, Ana je stalno u potrazi za novim iskustvima. Svako putovanje za nju je dodatna inspiracija, a svoje kuharsko umijeće usavršila je i radeći uz bok najvećih svjetskih chefova. Danas je Ana najpoznatija žena chef u Sloveniji, a kao vrhunski profesionalac predstavlja Sloveniju na vodećim svjetskim gastronomskim manifestacijama.

 


 

 

 

ANA GRGIĆ, chef de cuisine hotela Esplanade Zagreb

 

Za sebe kaže da je dijete Esplanade. I doista, Ana Grgić, koja je već gotovo godinu dana šefica kuhinje prestižnog zagrebačkog hotela, tu je i započela svoju kulinarsku karijeru kao malda volonterka. Brzo je napredovala, te je posljednjih nekoliko godina radila na funkciji zamjenice šefa kuhinje i usko surađivala s tadašnjim šefom, Jeffreyem J. Vellom. Zbog svog visokog nivoa znanja, ambicija, profesionalizma i kulinarskih vještina s lakoćom je preuzela vođenje kuhinje obaju hotelskih restorana, Zinfandel'sa i Le Bistroa, te Esplanade cateringa. Ana je tako nastavila slijediti Esplanadinu tradiciju vrhunske gastronomije, ali odabirom i kombinacijom okusa unijela je svježinu svog osobnog potpisa u kreiranju jelovnika.

 

  

 

 

TOM GRETIĆ, chef restoran Wine Vault, hotel Monte Mulini, Rovinj, Istra, Hrvatska

Tomislav Gretić jedan je od najznačajnijih predstavnika novije hrvatske gastro scene. Chef u restoranu Wine Vault, u luksuznom hotelu Monte Mulini, u Rovinju, Gretić je jedan od rijetkih šefova kuhinje koji u svojoj kuhinji zaista i kuha. A podjednako se bavi i nabavom namirnica koje moraju proći strogu selekciju da bi ih upotrijebio u svojim jelima.“U Hrvatskoj se koristi previše konzerviranih i zamrznutih namirnica, a ja to ne volim“ kaže Tom, koji je radio u mnogim poznatim restoranima širom svijeta. Rado pamti godine provedene u ciriškom hotelu Dolder Grand, gdje je kuhao za Rolling Stonese, Stinga, U2, Depeche Mode, Billa Clintona, a jednom tjedno u restoran je dolazila i Tina Turner. Tom Gretić se proslavio i ulogom člana žirija u prvoj sezoni MasterChefa u Hrvatskoj.

 

 

PRISKA THURING, chef restorana hotela LONE, Rovinj, Istra, Hrvatska.

Švicarka po rođenju, Priska Thuring danas govori hrvatski kao da se ovdje rodila. A kao „domaću“  je doživljava i njezina okolina, u Rovinju, gdje već godinama radi u kuhinjama  nekih od vodećih istarskih hotela. Nakon  Adriatica, Priska je postala chef kuhinje ekskluzivnog hotela Lone. U taj jedinstveni dizajnerski ambijent uklopila se svojim modernim izgledom i svojom kuhinjom, koju njezin suprug, slavni chef Tom Gretić, definira „eklektičkom“. Oboje vrsni kuhari, Priska i Tom upoznali su se prije desetak godina u kuhinji Dolder Grand Hotela u Zurichu, jednom od najluksuznijih europskih hotela. Unatoč dugogodišnjem zajedničkom životu, svatko od njih je sačuvao svoj kulinarski stil: „dajte nam iste namirnice i dobit ćete dva jela“ kažu uz smijeh. Dok je Tom ljubitelj klasične francuske kuhinje, Priska iz kuhinja diljem svjijeta uzima namirnice i začine koji joj se sviđaju i spaja ih u novu, maštovitu cjelinu.

 


 

 

MARINA GAŠI, chef restorana„Marina“, Novigrad, Istra, Hrvatska

Nakon godina profesionalnog lutanja, Marina Gaši pronašla je svoju najveću strast u kuhanju, te se zapravo vratila obiteljskim korijenima. Zajedno sa suprugom Davorom Buršićem, sommelierom, ponovo je otvorila restoran koji su vodili njezini roditelji, na samom ulazu Novigradske marine. „Sve što znam naučila sam od mame“ kaže Marina, ali njezina je kuhinja kreativna, inovativna, puna iznenađenja. Riba, škampi, plodovi mora su njezine omiljene namirnice, a najviše ih voli sirove. Na nedavnom gostovanju u uglednom pariškom restoranu, odbila je pripremiti jelo od sardina koje su joj stavili na raspolaganje, jer nisu bile dovoljno svježe. Umjesto toga gostima je poslužila carpaccio od lista, na posteljici od leće, s istarskim maslinovim uljem. Sve je oduševila, a posebno francuskog gastronomskog kritičara, koji je komentirao kako je to prvi put da jede list koji se nije utopio u maslacu! 

 

Raspored radionica:

 

Četvrtak 18.4.

20 - Restaurant Apetit City - večera sa Anom Roš

 

Petak 19.4.

13-14  Marina Gaši

14:30-15:30  Silvia Baracchi

16-17  Ana Grgić

17:30-18:30  Ana Roš

+

20 - Restaurant Dubravkin put - večera sa Silviom Barrachi 

 

Subota 20.4.

13.00 - 14.00 Priska Thuring

14.30 - 15.30 Marina Gaši

16.15 - 18.00 Silvia Baracchi

18.30 - 19.30 Tom Gretić

+

20 - Restaurant Balon - večera s Marinom Gaši

Radionice su otvorene za posjetitelje. Za rezervaciju ekskluzivnih večera molimo kontaktirati direktno restorane.