Hrvatski | English

Zagreb Wine Gourmet Weekend

Festival

Gliptoteka Hazu & Centar Kaptol

ZWGW se i ove godine održava Gliptoteci HAZU, jedinstevenom objektu iznimne povijesne važnosti za Grad Zagreb i Republliku Hrvatsku, koji svojom veličinom i rezvedenošću pruža idealnu lokaciju za održavanje festivala.

Gliptoteka HAZU osnovana je 1937. pod nazivom Gipsoteka s ciljem prezentiranja gipsanih odljeva arhitektonske plastike nepokretnih spomenika hrvatske kulturne te je svojom namjenom jedinstvena na području Hrvatske. Smještena je u nekadašnji industrijski objekt kožare, čija je gradnja započela 1864. i postupno se proširivala do najvećega industrijskog pogona u Zagrebu; požar 1926. uništio je  veći dio pogona, a 1938. kožara prestaje s radom. Osnivač Gipsoteke prof. dr. Antun Bauer inicira njezino preseljenje 1940. u nekadašnji industrijski objekt kožare. Tijekom Drugoga svjetskog rata u većem dijelu kompleksa bila su različita skladišta, a od 1950. Gliptoteka je sastavni dio Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, te se profilira kao muzej skulpture u kojem se može sagledati kiparsko stvaralaštvo od antike do danas. Uz postojeći muzejski kompleks, 2000. godine izveden je i Park skulpture (realizacija akademika Miroslava Begovića). Gliptoteka danas raspolaže prostorom većim od 14.000 m² te čuva i izlaze najveću zbirku skulptura u Hrvatskoj (preko 13000 eksponata), kako sadrenih odljeva, tako i originalnih djela hrvatskoga kiparstva XIX. i XX. stoljeća.

Dio programa ovogodišnjeg ZWGW-a održava se u prostorima Centra Kaptol koji se odmah nastavljaju na Gliptoteku. Ovdje će održati dio kulinarskih radionica u prostorima Wine&Gastro Akademije te nekoliko masterclassa i filmskih projekcija.

Centalna gradska pozicija, velik broj garažnih mjesta, blizina mnogih vodećih gradskih restorana i barova samo su neke od brojnih prednosti ove lokacije.

Na temelju prošlogodišnjih iskustava sam raspored unutar festivalskog prostora biti će optimiziran kako bi izlagači i posjetitelji imali što bolje uvjete.